Takmičenje iz istorije o prošlosti Potisja, 30.11.2016.

Donatori:

Grb-Vojvodina  Opstina Kanjiza   rc ka

Osnovna škola „Aranj Janoš“ , pored obavezne nastave, veliki značaj pridaje i vannastavnim aktivnostima, kao i negovanju maternjeg jezika. Škola je i ranijih godina organizovala takmičenja vezana za istoriju, ali do sada nije bilo istog u vezi sa lokalnom istorijom. Ideja potiče od Atile Vajde, kao rezultat uspešnog konkursa. Takmičenje iz istorije Potisja održano je dana 30. novembra 2015. godine. Učenici su se pripremali pomoću beležaka (kratka istorija Kanjiže od početka do 1849. godine) i predmetnih nastavnika (Jenea Revida, Anđelke Međeši Dumić, Sabolča Kavaia, Iren Pinter, Barbare Locki).

Na takmičenju su učestvovali učenici 6., 7. i 8. razreda iz Kanjiže, Sente i Bačkih Vinograda. Takmičenju je prethodila priprema, u kojoj je učestvovalo više od 100 učenika. Učenici su posetili mesto, na kom se odvila Bitka kod Sente i posetili su muzej, gde su poslušali predavanje o istoriji Potisja i dobili beleške koje služe za pripremanje takmičenja iz te oblasti. Na takmičenju su učestovala 22 tima (44 učenika). Žiri su činili predmetni nastavnici. Posle otvaranja, počelo je takmičenje, to jest rešavanje testova. Posle istog, nastavnik Roland Sabo održao je predavanje učenicima, dok je žiri ispravljao testove. Učenici su dobili užinu i osveženje. Svi su postigli lepe rezultate i dobili su zahvalnice za svoj trud. Učenici, sa najvećim brojem bodova, dobili su knjige kao nagradu: Fani Apro – Reka Farkaš (Kanjiža), Agneš Hajnrih – Peter Zaboš (Senta), Daniel Sabo – Reka Ujhazi (Senta), Tamaš Sel – Atila Barat (Male Pijace), Anastazia Ujhazi – Tamara Tot (Totovo Selo).

Učenici su bili veseli pri povratku kući. Osim negovanja maternjeg jezika i proširivanja znanja iz istorije, programom je ostvareno i upoznavanje i druženje učenika.

Zahvaljujemo se Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Kanjiškoj lokalnoj samoupravi i Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Slike