Történelmi vetélkedő a Tisza mente múltjáról, 2015.11.30.

Támogatók:

Grb-Vojvodina  Opstina Kanjiza   rc ka

Az oromhegyesi Arany János Általános Iskola a kötelező tanórai tanítás mellett a tanórán kívüli oktatás fejlesztését, valamint az anyanyelv ápolását is fontos céljának tekinti. Az iskola már a korábbi években is szervezett a történelemhez kötődő versenyeket, de a helytörténettel kapcsolatban még nem szervezett vetélkedőt. Vajda Attila ötleteként és az iskola sikeres pályázatának eredményeként az oromhegyesi iskolában 2015. november 30-án került megrendezésre a Tisza mente története elnevezésű vetélkedőre. A tanulók a versenyre készített jegyzetből (Magyarkanizsa rövid története a kezdetektől 1849-ig) történelem-tanáraik (Rövid Jenő, Medgyesi D. Anđelka, Kávai Szabolcs, Pintér Irén, Locki Barbara) segítségével készültek fel.

A megmérettetésen községünk, Magyarkanizsa, valamint Zenta és Bácsszőlős általános iskoláinak hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos tanulói vettek részt. A vetélkedőt megelőzte egy felkészítés, amelyen mintegy 100 tanuló vett részt. A tanulók megtekintették a zentai csata emlékhelyét, valamint ellátogattak a múzeumba, ahol tartalmas felvilágosítást kaptak a Tisza mente múltjáról, és megkapták a felkészítő füzeteket. A versenyen összesen 22 csapat (44 tanuló) mérte össze tudását.  A zsűri a felkészítő tanárokból állott. A megnyitó után elkezdődött a verseny, amely egy írásbeli feladatlap kitöltése volt. A vetélkedő folytatásában a tanulók Szabó Roland tanár úr előadását kísérhették figyelemmel, a zsűri pedig a javítást végezte. A tanulók uzsonnát és frissítőt kaptak. Minden résztvevő szépen teljesített, amiért dicsérőlap járt. A legjobb eredményt elért diákokat ajándékkönyvekkel jutalmazták. Ők a következők voltak: Apró Fanni – Farkas Réka (Magyarkanizsa), Heinrich Ágnes – Zabos Péter (Zenta), Szabó Dániel – Ujházi Réka (Zenta), Szél Tamás – Barát Attila (Kispiac), Újházi Anasztázia – Tóth Tamara (Tóthfalu).

A tanulók jókedvűen szálltak autóbuszra a kora esti órákban, és indultak hazafelé. Az anyanyelvápolás és a történelmi tudás bővülése mellett az ismerkedés és a barátkozás is megvalósult a szervezett programmal.

Köszönetet mondunk a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárságnak, valamint Magyarkanizsa Önkormányzatának, és a Regionális szakmai pedagógus-továbbképző központnak, hogy a vetélkedőt támogatta.