HPV vakcina

Az Egészségügyi Világszervezet 2020-ban elfogadta azt a határozatot, mely szerint megakadályozzák a méhnyakrák kialakulását. Ebben a határozatban javaslatokat tettek közzé mindhárom kulcsterület esetében, melyek csökkentik és eliminálják ezt a betegséget:

1.Elsődleges megelőzés hatékony HPV vakcinával;

2.Méhnyakrákszűrés (megbízható tesztekkel);

3.A betegség kezelése és paliatív egészségügyi védelem a betegség invazív formájának esetében.

A méhnyakrák a vezető halálok a nő körében. Csak a 2020-as évben átlagosan 604.000 nőnél diagnosztizáltak méhnyakrákot, 342.000 nő pedig belehalt a betegségbe. Ez a leggyakrabban diagnosztizált rák 23 államban, és 36 államban vezető halálok.

Szerbia továbbra is azon európai országok közé tartozik, ahol magas a megbetegedés és a halálozás aránya, ezért az egészségházakban megkezdték a 9 és 19 év közötti kislányok és kisfiúk vakcinációját az ajánlott HPV vakcinával az állam költségén. Ugyanekkor közegészségügyi kampányt is kezdtek „Együtt a méhnyakrák ellen – HPV NEM” elnevezéssel az Egészségügyi Minisztérium, az Oktatási, Tudományos és Technológiai Minisztérium, valamint a dr. Milan Batut Közegészségügyi Intézet összefogásával.

E kampány keretében egészségügyi reklámtevékenység megvalósítását tervezik, mindenekelőtt a szülők és gondviselők edukációját a HPV vakcina biztonságosságának fontosságáról, hatékonyságáról és veszélytelenségéről az általános és középiskolákban. Amennyiben a szülők az egészségházak által nekik szervezett műhelymunkákon kijelentik, hogy szeretnék a gyermeküket beoltatni, az illetékesek továbbítják a szülők adatait az egészségügyi szervezetnek.