II. Természetkedvelő találkozó, 2014.05.25.

       A két évvel ezelőtt kezdeményezett és megszervezett oromhegyesi helyi közösség és egyéb magánszemélyek által támogatott I. Természetkedvelő találkozó folytatásaként a temerini Falco természetkedvelő egyesület az idén, 2014.05.25-én megszervezte az összejövetelt.

            A meghívás 7 órára szólt, rövid, de intenzív szervezkedés következtében igyekeztünk a kis csapatunkat összeverbuválni. Miután elindultunk szembesültünk a kedvezőtlen időjárás tényével, mivel Zentát meghaladva már Temerinig szinte mindenütt víz állt az út mentén. A szervezők is lázban égtek, mivel reggel 5 óra tájékában még javában szakadt az eső. Megérkezvén a Jegricska partján levő információs központba, Balogh István, az egyesület elnöke fogadott bennünket. Némi időzés, beszélgetés után következett a reggeli, megvendégelés, majd megérkezett a traktoros túrához a jármű. Elhelyezkedtünk a kocsikon és elindultunk a Jegricska partján levő kilátóhoz. Itt számos, érdekes madárfajt figyelhettünk meg, és fotózhattunk le. A következő úti célunk a nagy Római Sáncok volt. A sáros út igencsak próbára tette sofőrünk képzettségét, ám végül sikerült célba érnünk. Itt Balogh István mondott pár szót, amit érdemes tudni e helyről. Mint az előadásból kiderült, 40 km hosszú, kubikos munkával készült “építményről” van szó, növényvilága nagyon változatos, és sok ritka fajnak ad otthont. Folytatva utunkat, a falu központjában levő Kastélykertbe érkeztünk, ahol ismét egy rövid előadást hallhattunk Kása Attilától, miközben körülsétáltunk a látnivalókon. Megvizsgáltuk, a parkban fellelhető botanikai ökoszisztémát.

             Ennyi utazás, új dolog megismerése közben, már kezdtünk megéhezni és kimelegedni, a szervezők az ifjúsági otthonba invitáltak bennünket, ahol kiadós ebéddel tettek kedvünkre. Némi szieszta után, indultunk vissza a kiinduló pontunkhoz a Jegricska partjára, ahol folytatódott a további program. A gyerekek kisebb csoportokban a csónakázásban lelték örömüket, a felnőttek viszont bemutatták egyesületüket, terveiket.

             Zárószóként szóba került, a következő találkozó megszervezése, ami ismét szerényebb környezetünk környékén esedékes. Az oromhegyesi csapatban részt vett iskolánk 15 tanulója, és 8 kísérő felnőtt. A visszajelzések szerint mindenki számos új dologgal ismerkedett meg, és pozitív élményekkel gazdagodott, még ha nem kevés fáradság árán is!

Képek